Het coronavirus: de vijf meest gestelde vragen

Het coronavirus begint in Nederland een steeds grotere impact op het dagelijks leven te hebben en roept bij veel mensen vragen op. Wij hebben de meest gestelde juridische vragen kort voor u op een rij gezet:

1. Kan ik wegblijven van mijn werk bij een vermoeden van een besmetting?

Wanneer je het vermoeden hebt dat je besmet bent, dien je contact op te nemen met je werkgever of leidinggevende. Overleg vervolgens met uw werkgever of thuiswerken mogelijk is. Als u last heeft van milde gezondheidsklachten, zoals niezen of keelpijn, moet u thuisblijven. Wanneer u zonder deugdelijke grond thuisblijft, geldt dit als werkweigering.

2. Mag mijn werkgever vragen of ik besmet ben met het coronavirus?

Uw werkgever mag op grond van de AVG niet vragen naar de aard en oorzaak van uw ziekte.

3. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering als ik mijn reis annuleer vanwege het coronavirus?

De meeste verzekeraars zullen in dit soort situaties geen dekking bieden, maar dit ligt helemaal aan de voorwaarden van de verzekering. Raadpleeg daarom de voorwaarden van uw annuleringsverzekering.

4. Krijg ik mijn geld terug voor afgeblazen festivals?

Mocht er zijn gehandeld vanuit een advies dat is gegeven door bijvoorbeeld het RIVM, kan het zijn dat je recht hebt op terugbetaling van je ticketkosten.

5. Heb ik recht op een compensatie wanneer ik als zelfstandige weinig tot geen inkomen heb?

Wanneer je tijdelijk weinig tot geen inkomen hebt, kun je een Bbz-uitkering vragen. De gemeente beslist of een zelfstandige ondernemer voor zo’n uitkering in aanmerking komt.

Bovenstaande vragen zijn slechts een greep uit de meest gestelde vragen over het coronavirus. Heeft u verdere/aanvullende vragen over uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.