Naaldwijk 25.04.2017 – Rechtswinkel Westland bestaat inmiddels ruim twee jaar, en kan rekenen op grote interesse van de Westlandse burgers. Op 24 april was burgemeester Sjaak van der Tak aanwezig om als 500e cliënt een juridische vraag te stellen. Normaal gesproken vinden de adviesgesprekken discreet achter gesloten deuren plaats, maar de burgemeester gunde de aanwezige pers een zeldzame blik in de spreekkamer.

Hij legde de vrijwilligers het volgende probleem voor. De burgemeester heeft een met slagroom besmeurde stropdas bij de stomerij gebracht, maar heeft hem volledig geruïneerd weer teruggekregen. De stomerij wijst alle aansprakelijkheid van de schade af, met een beroep op hun algemene voorwaarden. Hier is de burgemeester het uiteraard totaal niet mee eens. Kunnen de vrijwilligers van de rechtswinkel iets voor hem betekenen?

Rechtswinkelvrijwilligers Jeffrey Brinkman en Laura van Beers mochten burgemeester Van der Tak adviseren met zijn juridische vraag. Jeffrey: “Als consument weet je nooit precies wat nu je rechten zijn als je in een lastige situatie terecht komt. In het geval van een verpestte stropdas laat je het er misschien bij zitten, maar er zijn natuurlijk ernstiger zaken waarbij het kennen van je rechten écht van belang is. Ik ben sinds april 2016 als vrijwilliger actief bij de rechtswinkel en de zaken die onze cliënten ons voorleggen, verschillen heel erg met de zaken zoals we die tijdens onze colleges krijgen.

De theorie die we op de universiteit krijgen, moeten we hier in de praktijk brengen. Het is leerzaam werk om te doen, en het is tegelijkertijd fijn om mensen met hun vraag of probleem te kunnen helpen.” Laura vult daar op aan: “Wat ook belangrijk is, is dat het een gezellige club vrijwilligers is. De georganiseerde activiteiten bestaan altijd uit een leuk én een leerzaam element. Het is natuurlijk ook goed voor je netwerk. En hoe vaak krijg je nou een kans om de burgemeester van juridisch advies te voorzien?”

En wat is aan de burgemeester geadviseerd aangaande zijn stropdas? Laura: “Daar kunnen we vanwege de privacy van onze cliënten normaal gesproken geen mededelingen over doen, maar in dit geval hebben we een brief opgesteld waarin we de stomerij aansprakelijk stellen voor de geleden schade.”

http://www.wos.nl/
http://www.westlanders.nu/
http://www.hethelewestland.nl/