Ilse Krijnen
Bij een echtscheiding moeten ontzettend veel dingen worden afgesproken en geregeld. Een belangrijk document hierbij is het echtscheidingsconvenant. In deze blog wordt uiteengezet wat het is, waarom het handig is hier duidelijke afspraken in op te nemen en waar u op moet letten bij het opstellen ervan.
Wat is een echtscheidingsconvenant?
Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en jouw ex-partner. In de overeenkomt komen afspraken te staan die jullie onderling over de echtscheiding hebben gemaakt. Enige zaken die vaak in de convenant worden afgesproken zijn de alimentatie, afspraken over de kinderen en wat er met de echtelijke woning gaat gebeuren. Maar er staan ook andere, meer fiscale afspraken in. Hoe zit het bijvoorbeeld met het pensioen, hoe moet de boedel worden verdeeld en wat gebeurt er als er een eigen onderneming is?
Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar het is zeker aan te raden om deze op te stellen. Hoewel het verleidelijk klinkt om de scheiding snel af te doen zodat je verder kunt, is het belangrijk om na te denken over vervolgstappen en deze vast te leggen in de overeenkomst. Hier kan je later op terugvallen wanneer een van de afspraken niet wordt nagekomen, omdat de overeenkomst een juridisch stuk is.
Ouderschapsplan
Zoals hierboven uitgelegd, kan er in een echtscheidingsconvenant alles worden afgesproken over de echtscheiding. Het ouderschapsplan werkt net anders. Zoals de naam al zegt, gaat deze overeenkomst over afspraken die zijn gemaakt met betrekking tot de kinderen. Dit ouderschapsplan is verplicht wanneer de kinderen minderjarig zijn. In het ouderschapsplan worden afspraken over de omgangsregeling met de kinderen gemaakt en worden de kosten verdeeld.
Aandachtspunten echtscheidingsconvenant
Voor het opstellen van het echtscheidingsconvenant zijn enkele punten waar op moet worden gelet.
- Hoewel het niet verplicht is om een echtscheidingsconvenant op te stellen, vraagt een hypotheekverstrekker wel bijna altijd om het document.
- Het convenant moet worden ingediend bij de rechtbank om juridische werking te krijgen.
- Is het echtscheidingsconvenant opgesteld, maar wijzigt bijvoorbeeld jouw inkomen of krijgt een van jullie een nieuwe relatie? In zulke gevallen moet het convenant worden gewijzigd.
Heb je nog vragen over het echtscheidingsconvenant? Rechtswinkel Westland helpt je graag verder!