Ilse Krijnen

De vaststellingsovereenkomst is een belangrijk onderdeel in het ontslagrecht. Maar wat is het precies, en waar moet je op letten bij het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst?

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Bij een ontslag kan er gekozen worden voor een vaststellingsovereenkomst, waarin wordt vastgesteld dat het ontslag met wederzijds goedvinden heeft plaatsgevonden. Dit is dus anders dan ontslagen worden of zelf ontslag nemen.

Een voordeel van een vaststellingsovereenkomst is dat er met de overeenkomst voor beide partijen zekerheid is. In de overeenkomst wordt alles wat daarvoor nodig is vastgelegd en kom je niet voor verrassingen te staan. Natuurlijk is een vaststellingsovereenkomst niet voor iedereen weggelegd; wanneer een arbeidsrelatie op minder goede voet wordt afgebroken, is het begrijpelijk dat een vaststellingsovereenkomst misschien niet tot de mogelijkheden behoort. 

Onderhandeling

Waarschijnlijk zal bij een ontslag met wederzijds goedvinden de werkgever het opstellen van de vaststellingsovereenkomst op zich nemen. Vaak wordt hierbij vergeten dat dit een juridische overeenkomst is. Dit betekent dat je je in een onderhandelingspositie bevindt en dus ook eisen mag stellen aan de vaststellingsovereenkomst. Hierdoor is met een goed gesprek soms meer uit de overeenkomst te halen dan wanneer deze meteen ondertekend wordt.

Aanspraak op de WW-uitkering

Voor de aanspraak op een WW-uitkering is het belangrijk dat de werkloosheid niet de schuld van de werknemer is. Let er bij het onderhandelen van een vaststellingsovereenkomst op dat dit in de overeenkomst wordt neergelegd. Wanneer dit er niet in staat, heb je geen recht op een WW-uitkering.

Ziekte

Wanneer een arbeidsrelatie eindigt door ziekte is het aan te raden niet akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Wanneer je als medewerker ziek uit dienst gaat, wordt dit meestal gezien als een benadelingshandeling ten opzichte van het UWV. Dit betekent dat er geen aanspraak meer gemaakt kan worden op de Ziektewet-uitkering en de WW-uitkering.

Transitievergoeding

Vaak krijgt een werknemer waarbij de arbeidsrelatie is beëindigd met wederzijds goedvinden een transitievergoeding. Deze vergoeding heeft als doel de periode tussen het ontslag en het beginnen bij een nieuwe werkgever te overbruggen. Een transitievergoeding kan hoog oplopen en is dus een leuke bijkomstigheid bij de vaststellingsovereenkomst. Echter is het uitkeren van een transitievergoeding niet wettelijk verplicht, waardoor er bij het ontbreken van een transitievergoeding in de vaststellingsovereenkomst hierom moet worden gevraagd. Opnieuw: de overeenkomst is onderhandelbaar!

Bedenktijd

Zit de getekende vaststellingsovereenkomst je toch niet helemaal lekker? Er is een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Binnen deze 14 dagen mag je terugkomen op het besluit de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. Wanneer deze bedenktermijn niet is vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst mag je zelfs 21 dagen na de ondertekening op de overeenkomst terugkomen.

Finaal kwijtingsbeding

Het is verstandig om in de vaststellingsovereenkomst een finaal kwijtingsbeding vast te leggen. Hierin staat dat de werkgever en de werknemer nadat zij de afspraken in de overeenkomst zijn nagekomen, niets meer van elkaar te vorderen hebben. Hierdoor is na de ondertekening van de overeenkomst het hoofdstuk afgesloten en kunnen zowel werkgever als werknemer niet meer terugkomen op bepaalde zaken.

Zoals bovenstaande tips laten zien, zitten er wat haken en ogen aan de vaststellingsovereenkomst. Bent je in onderhandeling met je werkgever over een vaststellingsovereenkomst? Rechtswinkel Westland helpt je graag bij doornemen van de overeenkomst of met het adviseren over de volgende stap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *