Ilse Krijnen

Vanaf 1 januari 2023 heeft er een wetswijziging plaatsgevonden. Door deze wetswijziging krijgen ongehuwde en niet-geregistreerde partners bij het erkennen van het kind automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag met de moeder. Een grote stap vooruit, omdat dit voorheen via de rechtbank aangevraagd moest worden.

De wetswijziging geldt voor alle kinderen die vanaf 1 januari 2023 worden erkend. Heb je een kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan geldt deze wet nog niet voor jou en moet je dus vooralsnog naar de rechter. Als je jouw kind hebt erkent voor 1 januari 2023 en hij/zij wordt na 1 januari 2023 geboren, loopt de weg naar ouderlijk gezag ook via de rechter.

Waarom is het handig om jouw kind te erkennen en hierover ouderlijk gezag te hebben? Zonder erkenning en ouderlijk gezag kun je als ouder geen paspoort aanvragen voor jouw kind, of kun je geen bankrekening voor hem of haar openen. Ook moet je ouderlijk gezag hebben om een verhuizing door te geven, met je kind naar het buitenland te reizen of hem/haar in te schrijven op een school of een kinderdagverblijf. En dat is niet alles: medische beslissingen mogen alleen worden genomen door een persoon met ouderlijk gezag. Gezamenlijk gezag is ook belangrijk bij de juiste berekening van toeslagen of als 1 van de ouders die gezag heeft overlijdt.

Heb je nog vragen over ouderlijk gezag of de erkenning van een kind? Rechtswinkel Westland helpt u graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *